فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟
05
Feb

فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟

 

فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟ شاید در ابتدا با شنیدن جمله فرق معماری داخلی و طراحی داخلی، اینطور به نظر برسد که هر دو یک معنی را می­دهند و فرقی با هم ندارند. اما در واقع اینگونه نیست و معماری داخلی و طراحی داخلی، هر کدام تفسیری جداگانه دارند. برای درک این موضوع بهتر است ابتدا تعریفی از علم معماری داشته باشیم و پس از آن به بررسی هر کدام از مباحث معماری داخلی و طراحی داخلی بپردازیم.

فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟
فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟

تعریف معماری

معماری یعنی خلق فضایی برای زندگی و معمار کسی است که با تسلط بر اصول و دانش معماری و زیبایی شناسی بتواند محیطی بیافریند که علاوه بر اینکه محلی برای زندگی است، پاسخگوی نیازهای روحی انسان نیز باشد. بشر از زمانی که پا بر زمین گذاشت، همیشه به دنبال ایجاد مکانی برای زندگی و احساس امنیت و آرامش بود. بنابراین می­توان گفت معماری علمی است که از ابتدای زندگی انسان بر روی زمین وجود داشته و قدمتی دیرینه دارد. امروزه این علم با هنر، جغرافیا، اقتصاد و سایر عوامل موثر در معماری، در هم آمیخته و باعث به وجود آمدن مکانی برای زندگی انسانها شده است.

معماری داخلی چیست؟

معماری فقط ساختن بنا نیست. بلکه هر مکانی بر حسب نیاز انسانها باید ساخته شود. یک خانه فقط به محدود به چهاردیوار نیست، بلکه به فضاهای متفاوتی همچون اتاقی برای استراحت، فضایی برای پذیرایی از میهمان، آشپزخانه، نشیمن و…، نیاز است. برای ساختن چنین فضاهایی که با روحیات انسان مرتبط است، علمی وجود دارد به نام معماری داخلی ساختمان که قادر است محیط داخل ساختمان را آنگونه که شایسته است طراحی کند.

طراحی داخلی چیست؟

به چیدمان وسایل و مبلمان آنگونه که منظم و بر طبق برنامه­ای خاص و دارای هارمونی باشد، دکوراسیون یا طراحی داخلی ساختمان می­گویند. در واقع به هنر دیزاین عناصر داخلی ساختمان، طراحی داخلی می­گویند.

تا اینجا باید متوجه شده باشید که فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست. معماری داخلی طراحی فضای داخل ساختمان و طراحی داخلی یعنی دکوراسیون عناصر و مبلمان داخل ساختمان است. بنابراین اگر خواستید تغییراتی در فضای داخل ساختمان به وجود بیاورید، مثلاً یک دیوار را از وسط بردارید تا فضا بزرگتر شود، باید از معمار داخلی و اگر بخواهید دکوراسیون داخل ساختمان را تغییر دهید باید از شرکت طراحی داخلی کمک بگیرید.

تفاوت معماری داخلی با طراحی داخلی

  1. معماری داخلی از زمان شروع ساخت بنا و طراحی داخلی پس از پایان کار ساخت در داخل ساختمان و به منظور زیبا سازی صورت می­گیرد.
  2. معماری داخلی منوط به ساختن فضای بیرون نیست و به طور مجزا عمل می­کند، اما طراحی داخلی زمانی انجام می­شود که معماری داخلی به پایان رسیده باشد.
  3. معماری یک علم و طراحی، هنر زیبایی شناسی است.
  4. معماری داخلی طرحی سازه­ای و طراحی داخلی طرحی فضایی و مرتبط با تزئینات است.
  5. طراحی داخلی هنری است که با تجربه هم به دست می­آید ولی معماری داخلی فقط با مدرک دانشگاه قابل قبول است.
  6. معماری داخلی سازه بنا را تحت الشعاع قرار می­دهد، اما طراحی داخلی بر دکوراسیون عناصر تأثیرگذار است.
  7. معماری داخلی به خلق فضا و کاربرد آن و طراحی داخلی به زیبایی فضا توجه دارد.
  8. معماری داخلی یک مسئله سازه­ای و طراحی داخلی یک مبحث ظاهری است.

علاوه بر تمام تفاوت­هایی که گفته شد، این دو مکمل یکدیگر هستند. معماری داخلی فضا را می­سازد و طراحی داخلی به فکر دکوراسیون و زیبا سازی فضا است. با رعایت یک سری نکات می­توانید یک دکوراسیون داخلی زیبا داشته باشید.

فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟
فرق معماری داخلی و طراحی داخلی چیست؟

تصویرسازی: اولین و مهمترین نکته در ابتدای کار این است که ببینید آیا سبک طراحی خاصی را می­پسندید؟ به رنگ خاصی علاقه دارید؟ با اینکار هدفتان مشخص شده و می­توانید آنچه را که دوست دارید عملی کنید.

نورپردازی: دکوراسیون داخلی باید به گونه‌ای باشد که بتواند نور کافی را به فضای داخل هدایت کند. سعی کنید از دکوراسیون شلوغ بپرهیزید زیرا علاوه بر اینکه ممکن است فضا را به هم ریخته جلوه دهد، تا حدی هم موجب تاریکی فضا شود. بنابراین سعی کنید تناسبات را رعایت کنید. برای روشنتر شدن فضا می­توانید از لوستر و مانند آن نیز استفاده کنید.

قاب دیواری: اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به آویز کردن قاب عکس به دیوار علاقه دارید، بهتر است بدانید که فاصله بین دو قاب نباید از 5 تا 10 سانتیمتر بیشتر شود. اگر قابها را در فاصله دورتری از هم نصب کنید، نه تنها باعث زیبایی دیوار نمی­شود، بلکه بهم ریخته و شلخته به نظر می­رسد.

مبلمان: سعی کنید مبلمانی را انتخاب کنید که با فضایی که برای آن در نظر گرفته­اید، متناسب باشد. به عنوان مثال ممکن است شما مبلهای ­L مانند و U شکل را بپسندید، اما طریقه ساخت خانه به گونه­ای است که با این مدل­ مبل­ها، همخوانی ندارد. بنابراین اگر از این مبل استفاده کنید موجب عدم هماهنگی در دکوراسیون شده و احساس خوبی در شما ایجاد نمی­کند.

هارمونی بین رنگها و اشیاء: ممکن است شما از یک رنگ یا یک شیء خاص خوشتان بیاید و بخواهید بیشتر از آن در دکوراسیون استفاده کنید. اما این کار نمی­تواند باعث زیبایی دکوراسیونتان شود. استفاده بیش از حد از چیزی باعث یکنواختی شده و جلوه زیبایی ندارد. بنابراین همیشه از اشیاء و رنگهای متنوع و هماهنگ استفاده کنید تا همیشه احساس خوشایندی داشته باشید.

مهمترین عامل تأثیرگذار در معماری داخلی

اگر بخواهیم هدف معماری داخلی را به زبان ساده توضیح بدهیم این است که هدف معماری داخلی ایجاد فضایی آرامش بخش برای انسان است. در واقع معماری داخلی علاوه بر ساخت شکل و ظاهر یک بنا بر روی شکل و سبک زندگی افرادی که در آن زندگی می­کنند نیز تأثیر دارد. به عنوان مثال اصلی‌ترین عامل مؤثر در معماری داخلی، نورپردازی محیط است.

یک بنا باید به گونه­ای ساخته شود که در حد مطلوب نورگیر باشد. فراموش نکنید که استفاده درست از نور در محیط زندگی باعث افزایش سرزندگی و روحیه مثبت در افراد خانواده می­شود. استفاده از پنجره و نحوه قرارگیری جغرافیایی ساختمان نیز تأثیر بسزایی در نورپردازی ساختمان دارد.

انواع سبک­های طراحی داخلی

طراحی داخلی، سبکهای مختلفی دارد که دانستن آنها خالی از لطف نیست، چه بسا به شما کمک کند تا یک طراح داخلی موفق هم شوید. اما در این مقاله به جز توضیح چند مورد، به نام بردن باقی سبک­ها بسنده می­کنیم.

  • طراحی دکوراسیون کلاسیک: در این سبک بیشتر به مجسمه، گچ­بری و نقاشی توجه می­شود و مبلمان کمتر مورد توجه واقع می­شود. اما همچنان نقش مبلمان در دکوراسیون مؤثر است. رنگهای قهوه­ای، طلایی و کرم رنگهایی هستند که در این سبک بیشتر استفاده می­شوند.
  • دکوراسیون صنعتی: این سبک برمی­گردد به قرنهای 17 و 18 میلادی، که دوره انقلاب صنعتی اروپا است. در این سبک دکوراسیون به گونه ای انجام می­شود که انگار سازه ناتمام است. مثلاً آجر، چوب و فلزات به شکلی بسیار ساده در دکوراسیون موجود است.
  • دکوراسیون مدرن: در این سبک بیشتر از اشکال هندسی استفاده می­شود و بیشتر به سادگی می­اندیشد. به نقاشی و استفاده از مجسمه در این سبک توجه ویژه­ای شده است.
  • طراحی داخلی مینیمال
  • دکوراسیون مراکشی
  • دکوراسیون گوتیک
  • دکوراسیون ماوریک
  • دکوراسیون روستایی یا روستیک
  • دکوراسیون ساحلی
  • دکوراسیون ژاپنی
  • دکوراسیون فرانسوی
  • دکوراسیون معنوی
  • دکوراسیون شهری یا بوهوم
  • دکوراسیون جنوب غربی
  • دکوراسیون آرت دکو
  • دکوراسیون ایران باستان
  • و سبک نئو کلاسیک در طراحی داخلی